Vælg dato herover og derefter klik på det tidspunkt du ønsker at se filmen nedenfor. Find mere information om filmen længere nede på siden.


Lørdag 08. maj
Mine aftener i Paradis

Mine aftener i Paradis

Mine aftener i Paradis

En film om glæden ved film.

Helios Teatrets Biograf inviterer alle til at komme og se filmen - og det bliver starten på uger, hvor først den danske "Retfærdighedens ryttere" og senere Disneys "Nomadland" og de danske "Druk" og "Marco Effekten" kommer til at fylde lærredet.

"Mine aftener i Paradis",
Giuseppe Tornatores elskede mesterværk, som i sin tid blev belønnet med både en Oscar og en Golden Globe for bedste ikke-amerikanske film, kommer nu endelig op igen i Helios Teatrets Biograf i den oprindelige internationale biografversion!

Det starter en aften i Rom i begyndelsen af 1980'erne: Salvatore di Vita (Jacques Perrin), en succesrig filminstruktør midt i 40'erne, får overleveret en ganske kort besked: 'Alfredo er død'.

Navnet får barndomsminderne fra byen Giancaldo på Sicilien til at vælte frem hos Salvatore: Det støvede torv, springvandet, kirken og mest af alt 'Paradiso', byens eneste biograf, hvor operatøren Alfredo (Philippe Noiret) regerer.

Salvatore med kælenavnet 'Toto' (Salvatore Cascio), deler sin tid mellem kirken, hvor han er alterdreng, og så biografen. Hele magien i 'Paradiso' fortryller drengen, ikke kun selve filmene og biografsalen, men også operatørrummet med troldmanden Alfredo: Billederne, de mange spændende verdener og historier - og så ikke mindst alle de 'forbudte' scener, som byens selvbestaltede og almægtige censor, den lokale præst, forlanger fjernet fra filmene. De forbudte kys...

'Mine aftener i Paradis' er instrueret af Giuseppe Tornatore (f.1956 på Sicilien), der her fik sit helt store gennembrud. Siden har Tornatore instrueret filmene 'Alle har det godt', 'Stjernemageren', 'Legenden om pianisten på havet', 'Màlena' og senest 'Den ukendte kvinde'.

Philippe Noiret havde i 'Mine aftener i Paradis' en af sine mest elskelige roller nogensinde og det er da også den, han huskes bedst for. Men Noiret nåede i sin karriere fra 1949 indtil sin død i 2006 at medvirke i over 150 film af instruktører som Alfred Hitchcock, Louis Malle, Peter Yates, Francesco Rosi, Ettore Scola, Claude Chabrol og Franco Zeffirelli. For sin rolle i 'Mine aftener i Paradis' modtog Noiret en European Film Award for bedste skuespiller.

Salvatore Cascio som spiller Toto som dreng, debuterede med denne film og da filmen i årene efter blev det store tilløbsstykke over hele Europa og i USA, væltede det også ind med tilbud til Cascio om barneroller. Men da var unge Cascio allerede løbet meget i vejret, så trods enkelte roller omkring 1990, bl.a. i Tornatores 'Alle har det godt', har rollerne siden kun været meget få.

Marco Leonardi spiller Toto som ung. Han havde allerede fire roller bag sig, da han fik tilbud om at medvirke i 'Mine aftener i Paradis'. Han har siden medvirket i en lang række film, bl.a. 'The Five Senses' og Alfonso Araus succesrige 'Hjerter i chili', hvor han spillede hovedrollen.

Voksne Salvatore spilles af Jacques Perrin, der mange år senere havde en rolle i 'Koret', som minder meget om den i 'Mine aftener i Paradis'. Perrin er en umådelig flittig skuespiller, med en lang række roller i europæiske film bag sig, men det er sjovt nok bag kameraet som instruktør af 'Fugle på rejse', han både var Oscar-, César-, Goya- og European Film Award-nomineret, ligesom han vandt en César som bedste producer for 'Microcosmos'.

Musikken til 'Mine aftener i Paradis' er af den gamle mester Ennio Morricone.