Banegårdspladsen 7
5600 Faaborg
00000000

Dokumentar om Nureyev

Dokumentar om vild
og karismatisk danser


Som den eneste biograf på Fyn viser vi filmen om Rudolf Nureyev -vi har den på plakaten tre weekend'er i træk sidst i januar og først i februar.

Filmen er samtidig optakt til balletten "Svanesøen", som vi transmitterer live fra operaen i Paris 21. februar kl. 19.
Det er nemlig en opsætning med Rudolf Nureyevs koreografi fra 1984. Rudolf Nureyev var chef for Pariseroperaen 1983-1989, og han valgte i 1984 at give den en freudiansk dimension, der belyste Tchaikovskijs poetiske drøm, gennem en følelse af dyb håbløshed.
Allerede i 1966 dansede han den på statsoperaen i Wien sammen med den engelske solodanserinde Margot Fonteyn.

Man behøver ikke være kender af ballet for at kende Rudolf Nureyev. Russeren, der blev anset for at være verdens bedste dansere, og som blev en brik i Den Kolde Krig, da han hoppede af til Vesten. Manden, der fascinerede verden ved at være vild, karismatisk og kolerisk med en enorm udstråling.
Nu har de verdenskendte instruktører Jacqui og David Morris skabt en dokumentarfilm om ham, og den vises kun ét sted på Fyn: Hos os i Helios-Teatret i Faaborg.
Filmen vises tre weekend'er i træk: Lørdag og søndagene den 19. og 20., 26. og 27. januar samt 2. og 3. februar.
Filmen tager os med på hans transformation fra en ung og ydmyg danser i Rusland, og til han som afhopper i Vesten blev verdensstjerne.
Filmens indhold fokuserer ikke blot på manden, men også på hans samtid og giver os indblik i de politiske forandringer og Nureyevs splittelse imellem Rusland og Vesten samt den kontroversielle rolle, som han kom til at spille som både kulturelt og globalt fænomen.
Jacqui og David Morris har fundet aldrig sete optagelser, og dem mikser de med danseoptrin, instrueret af Royal Ballets Russell Maliphant.
Rudolf Nureyev var danser ved Kirovballetten i Sct. Petersborg fra 1959 til 1961, hvor han søgte politisk asyl i Paris. Han var mest tilknyttet Royal Ballet i London, længe med Margot Fonteyn som partner. Som koreograf lavede han fortrinsvis nyopsætninger af klassiske værker, men som danser optrådte han mest i moderne balletter.
Hans "danske forbindelse" var Vivi Flindt, og i årene 1982 til 1989 var hun medlem af truppen Rudolf Nureyev and Friends sideløbende med, at hun var leder af balletskolen Dallas Ballet Academy.
I årene 1983 til 1989 var han chef for Pariseroperaens ballet.
Han døde af Aids i 1993.
Filmene vises alle dage klokken 14.